Tukivarret

Valitse ajoneuvo

Hae rekisterinumerolla

tai

Hae ajoneuvolla

  Valitse autosi  

Mikä on tukivarsi?

Tukivarsi, joka tunnetaan myös kolmiotukivartena tai alatukivartena, on kiinnitetty pyörään mahdollistaen sen kääntämisen, ja pysymisen tasaisesti maata vasten. Tukivarsi on kiinnitetty suoraan auton runkoon tukivarren kiinnityspidikkeellä sekä renkaaseen pallonivelellä.

Milloin ja miksi tulisi vaihtaa tukivarsi?

Vahingoittunut kolmiotukivarsi voi aiheuttaa ennenaikaista renkaiden kulumista, säätövarren kulumista ja jarrupalojen kulumista mikä voi johtaa huonoon pitoon, tai jopa auton hallinnan menetykseen. Rikkoutunut kolmiotukivarsi voi aiheuttaa auton liikuntakyvyttömyyden, kun pyörät eivät pääse kääntymään.

Tukivarsi ei yleensä itsestään kulu. Ainostaan onnettomuudet, tai pienet jatkuvat iskut vahingoittavat sitä. Kolmiotukivartta vaihdettaessa, on kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä että se harvoin rikkoutuu itsestään, ja että vain kiinnityspidike on yleisimmin kovan paineen alla. Jos tukivarren kumissa näkyy halkeamia tai repeämiä on aika vaihtaa tukivarsi.

Tukivarsi tulisi vaihtaa jos:

  • se kokee kovan iskun, tai useita jatkuvia pieniä iskuja.
  • pallonivel tai kiinnityspidikkeet joustavat.
  • pidike on kulunut. Tässä tilanteessa auto puoltaa toiseen suuntaan jarruttaessa, ja toiseen kiihdyttäessä.
  • kuulet nakuttavaa ääntä kun ajat esteen yli (hidasteet, kuopat tiessä), ole tietoinen että ne tulevat kuluneesta pallonivelestä.
  • ratti tärisee.

Tukivarren vaihto

Tukivarsi on kiinnitetään kahteen etu sekä takapyörään. Kuten jarrupalat sekä jouset, myös tukivarret vaihdetaan pareittain. Joten kun vaihdat tukivarren, muista myös vaihtaa se toiselta puolelta.

Jos haluat vaihtaa tukivarren itse, tässä on muutamia askeleita, joilla voit suorittaa vaihdon turvallisesti:

  1. Nosta autosi tunkilla ja irrota pyörä, jotta pääset käsiksi säätövarteen. Välttääksesi onnettomuudet, kannattaa sinun tarkistaa sivumme ”Auton nostaminen tunkilla” kohdasta ”Oppaat ja vinkit”
  2. Kun olet irrottanut pyörän keskiöstään, irrota kallistuksenvakaajan tanko. Jos automallisi ei ole varustettu tällä osalla, irrota kallistuksenvakaaja tukivarresta.
  3. Irrota ruuvit ja pultit jotka pitävät tukivarren kiinni autosi rungossa, ja irrota tukivarsi.
  4. Uuden kiinnittäminen on todella helppoa! Kiinnitä tukivarsi runkoon ruuveilla, jotka aikaisemmin irrotit. Kiinnitä pallonivel. Vaihda kallistuksenvakaaja, tai sen tanko.

Valitse Mister-Auto.com kun haluat vaihtaa tukivarren! Mister-Auto.com sivulta löydät satoja vaihto-osia parhain hinnoin, jotka sopivat 100-prosenttisesti autoosi. Muutamalla klikkauksella löydät tarvitsemasi osat, jotka toimitetaan 48 tunnin sisällä kotiisi!

Nopea Tukivarret haku auton tyypin mukaan

TRUSTPILOT