Takavalo

Valitse ajoneuvo

Hae rekisterinumerolla

tai

Hae ajoneuvolla

  Valitse autosi  

Auton takavalot ja niiden merkitys

Ajoneuvon takavalot ovat olennainen osa auton turvajärjestelmää, ja niitä ei pidä sekoittaa jarruvaloihin. Takavalojen tarkoitus on viestittää muille tiellä liikkujille auton sijainti ja liike. Tämä tapahtuu jatkuvasti palavan punaisen valon avulla.

Takavalojen käyttö on lakisääteistä, eli ilman toimivia takavaloja ei ajoneuvoa saa ajaa. Tästä syystä varaosan kuljettaminen mukana on suositeltavaa. Varavalon hankinta Mister-Autolta on nopeaa ja edullista.

Hanki takavalot verkosta Mister-Autolta

Jos tarvitset uuden takavalon tai varaosan jo olemassa olevalle, valitse paikaksi Mister-Auto! Yli 300 000 nimekettä katalogissa on syy sille että olemme ykkösvalinta miljoonille autonomistajille ympäri Euroopan! Yksinkertainen hakukoneemme varmistaa että varaosa on oikea. Lisäämällä ajoneuvon malli- ja merkkikohtaiset tiedot moottoritietoineen, tai vain rekisterinumeron, voi valita ajoneuvoosi sopivista vaihtoehdoista haluamasi varaosan. Vaihtoehtojen joukossa ovat ajoneuvosi valmistajan valitsemat toimittajat sekä muut laatuvaraosavalmistajat, hinnan ollessa murto-osa tavanomaisesta. Helposti ja nopeasti! Säästät selvää rahaa hankkimalla autosi takavalot Mister-Autolta!

Autojen takavalot ja lainsäädäntö

Autojen perävaloja koskeva lainsäädäntö on nykymuodossaan vuodelta 2011 jolloin huomiovalot tulivat pakollisiksi mutta takavalot eivät saaneet palaa samanaikaisesti huomiovalojen kanssa. Taustalla oli energiansäästödirektiivi, jonka sisältöä muutettiin kuitenkin nopeasti siten että takavalot ja huomiovalot voivat nykyään olla päällä samanaikaisesti.

Kaikissa automerkeissä tätä ei kuitenkaan ole huomioitu. Erot suhteessa siihen, kytketäänkö valot toimimaan yhtäaikaisesti jo tehtaalla, ovat merkkikohtaiset. Esimerkiksi Volvo huomioi lakimuutoksen viiveellä ja vuodesta 2013 alkaen sen malleissa takavalot on kytketty palamaan yhdessä huomiovalojen kanssa.

Huomiovaloautomatiikka on ollut pakollista vuoden 2016 alusta, mikä siis merkitsee että huomiovalot kytkeytyvät päälle automaattisesti, olosuhteiden niin vaatiessa. Takavalojen suhteen kytkennöissä on edelleen merkkikohtaisia eroja, johtuen lainsäädännön sallimista siirtymäajoist. Autonomistajalle tämä merkitsee vaatimusta tuntea ajoneuvon valaistusominaisuudet, esimerkiksi vaihdettaessa huomiovaloista lähivaloihin ja päinvastoin. Takavalojen kytkeminen päälle on siten kuljettajan vastuulla myös silloin kuin kytkentää ei ole tehtaalla suoritettu.

Suomalaisille autonomistajille asialla on erityistä merkitystä johtuen olosuhteiden vaativuudesta ja suurista vaihteluista vuorokauden- sekä vuodenaikaan riippuen. Suomessa automatiikka valaistuksen osalta on ollut pakollista jo vuosikymmeniä, mutta takavalojen osalta tilanne on edelleen osin epäselvä.

Takavalojen laadun suhteen on suuria merkkikohtaisia eroja, erityisesti erot halogeenipohjaisten ja LED-valojen välillä ovat suuret. Tämä on syytä huomioida varaosia hankittaessa.

Varaosien hankkiminen Mister-Autolta

Mister-Auton valikoimat, asiakaspalvelu ja edulliset hinnat tekevät siitä verkon suositumpiin kuuluvan varaosatoimittajan. Merkkikohtaiset erot ja muut hankintaan vaikuttavat tekijät tulevat huomioiduiksi nopean ja vaivattoman hakukoneen avulla.

Varaosien hankkiminen Mister-Autolta on suositeltava tapa varmistaa osan laatu sekä toimituksen nopeus ja edullisuus.