Sytytystulppa

Valitse ajoneuvo

Hae rekisterinumerolla

tai

Hae ajoneuvolla

  Valitse autosi  

Sytytystulpan tehtävä ja vaihtotarpeen havaitseminen

Sytytystulpan merkitys autossa on kytköksissä auton käynnistämiseen. Tulpan tehtävänä on polttoaineen sytyttäminen moottorin palotilassa. Tulpan käyttöikä riippuu olosuhteista ja osan laadusta – laadukas sytytystulppa kestää tasaisissa olosuhteissa kymmeniä tuhansia ajokilometrejä. Kylmäkäynnistys talviolosuhteissa, rikkinäinen katalysaattori, säilytysolosuhteet, moottoriin kohdistuva yleinen rasitus sekä pidentyneet huoltovälit lyhentävät käyttöikää. Sytytystulpan kulumisen ja vaihtotarpeen tunnusmerkkejä ovat tulppien kastuminen, plakkikertymät tulppien ympärillä, moottorin epätasainen käynti, moottorin sytytysongelmat, polttoaineen kulutuksen kasvu sekä tulppien elektrodien kuluminen.

Uuden tulpan valinta ja vaihtaminen

Sytytystulpan vaihtaminen auton huollon yhteydessä on rutiinitoimenpide. Sytytystulppien kunnon tarkistaminen ja säännöllinen puhdistus ovat osa auton perushuoltoa, renkaiden, öljyn määrän ja akun tarkistamisen tavoin. Tulppien vaihtaminen onnistuu autonomistajalta myös ilman ammattihuollon apua; vaihtamistoimenpiteen vaiheet ja yksityiskohdat löytyvät ajoneuvon huoltokirjasta.

Sytytystulppa vaihdetaan huoltokirjan ohjeiden mukaisesti. Vaihdettaessa on huolehdittava jakorasian ja tulppapesän puhtaudesta sekä oikeasta irrotusjärjestyksestä. Tulpan irrottaminen tapahtuu useimmiten kiertämällä ja vetämällä seuraavasti:

  1. Irrota sytytystulppa
  2. Poista lika ja kierrä sytytystulppa irti.
  3. Puhdista aukko ja sen ympäristö
  4. Tarkista tulppien toiminta ja kunto
  5. Aseta uusi tulppa paikalleen
  6. Säädä oikea kiristysmomentti
  7. Kiristä

Tulpan kiinnittäminen vaatii oikeat välineet ja oikean kiristysmomentin asettamisen välinettä käytettäessä.

Tärkein vaihe tulpan vaihtamisessa on kuitenkin sopivan varaosan valinta. Tulpan valinnalla on suuri merkitys erityisesti talviolosuhteissa, joissa osaan kohdistuu toistuvaa ylimääräistä rasitusta. Mister-Auto mahdollistaa oikean tulpan löytämisen vaivattomasti ja nopeasti hakukoneen avulla.

Sytytystulpan huoltaminen ja puhdistaminen

Sytytystulppa reagoi herkästi sytytysjärjestelmän ongelmiin, joten vaihdontarvetta arvioitaessa on syytä varmistaa moottorin muiden osien asianmukainen toiminta. Tulppien säännöllinen huoltaminen edesauttaa vaihtopäätöksen tekemistä. Säännöllisten tarkastusten tekemisen ohella tulppien puhdistaminen olosuhteiden vaihtuessa sekä kylmäkäynnistysten määrän minimoiminen ylläpitävät tulppien toimintakuntoa ja vähentävät vaihdontarvetta.

Tulppien puhdistaminen noesta ja plakista olosuhteiden vaihtuessa ja muun määräaikaishuollon yhteydessä on syytä tehdä useita kertoja vuodessa. Huoltamisen yhteydessä tulppapesän ympäristön puhdistaminen, tulppien oikea käsittely ja merkkikohtaisten ohjeiden noudattaminen varmistavat että vaihdon yhteydessä ei synny vaurioita sytytysjärjestelmälle tai muulle moottorille.

Mister-Auto ja uusien tulppien hankinta

Mister-Auto toimittaa auton varaosat satojen tuhansien nimekkeiden joukosta, vuosikymmenten kokemuksella. Mister-Auton hakukoneen avulla tarvittavat ja sopivat osat löytyvät nopeasti ja täsmällisesti, jopa 60% edullisemmin. Oikean osan löytäminen tapahtuu rekisterinumeron ja/tai automallikohtaisten tietojen avulla.

Nopea Sytytystulppa haku auton tyypin mukaan

TRUSTPILOT